August 22, 2019, 03:29:30 am

Mesaje Recente

Pagini: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10
61
Discutii libere / Re: Filme
« Ultimul mesaj de Tzadde Octombrie 14, 2013, 01:20:51 am »
62
Discutii libere / Re: Imagini
« Ultimul mesaj de Tzadde Octombrie 12, 2013, 09:28:45 pm »
63
Discutii libere / Re: Imagini
« Ultimul mesaj de Tzadde Octombrie 11, 2013, 09:00:42 pm »
64
Astrologie orara / Re: Orara vocationala
« Ultimul mesaj de Tzadde Octombrie 10, 2013, 04:00:17 pm »
De fapt, receptia mutuala fara aspect se numeste generozitate, care e mai slaba decat cea cu aspect.

Casa vocatiei este a 10-a, care e guvernata de Marte. Dupa cum vezi, nu e nici o legatura sau aspect intre Marte si Jupiter. (Asta, daca nu iei in calcul triplicitatea mutuala fara aspect, care este si aceasta generozitate, mai slaba decat cea dintre Luna si Jupiter.)

Insa e o mica problema. E genul de intrebare care poate fi adresata in cadrul astrologiei natale, fiindca nu se adreseaza unei situatii anume. Daca aceasta intrebare a aparut in urma unei situatii, poate ar trebui sa pui o intrebare mai specifica. Din cate vad, Luna se separa de Venus, care guverneaza Casele 4 si 11... Ai vreo problema cu locuinta, cu o sursa de venit, un proiect care nu-ti merge sau cineva din cercul de prieteni?
65
Astrologie orara / Orara vocationala
« Ultimul mesaj de ELiS D Octombrie 09, 2013, 12:50:30 pm »
Buna! Am ridicat aseara o harta pentru o intrebare : "Este astrologia vocatia mea?"

Harta, din ce vad eu, este radicala. Eu sunt reprezentata de ascendent, Luna si stapanul ascendentului, care in cazul de fata este tot Luna. Ca si co-semnificator il am pe Jupiter, aflat in exaltare pe casa 1. Tot el este si guvernator de MC si de casa 9, a astrologiei. Cum Luna se afla in domiciliul lui Jupiter si acesta din urma se afla in domiciliul Lunii, adica avem receptie mutuala, trag concluzia ca raspunsul este afirmativ.

Nelamurirea mea este legata de conjunctia dintre Mercur, ca semnificator general al astrologilor, cu Saturn. Ceva idei?   :chin:

66
Discutii libere / Re: Imagini
« Ultimul mesaj de Tzadde Octombrie 09, 2013, 10:43:29 am »
67
Alte discutii astrologice / Re: Casele 9 si 10 intr-o perspectiva diferita
« Ultimul mesaj de Tzadde Octombrie 09, 2013, 10:30:47 am »
   Multumesc pentru raspuns, Marian. Esti un adevarat cunoscator al Vedelor si al astrologiei vedice.
   Chestia e ca nu pot suprapune sistemul vedic peste cel occidental, din motive pe care amandoi le cunoastem. Eu cred ca ai observat ca am facut o paralela mai puternica intre notiuni si astrologia occidentala decat cea dintre aceleasi notiuni si astrologia vedica.
   Am observat, totusi, ca astrologia elenistica este inrudita, intr-o oarecare masura, cu cea vedica... [Desi nu o practic pe cea din urma mai deloc, am luat totusi programul Jagannatha Hora si m-am uitat direct la sectiunea "Yoga", unde sunt interpretari pentru toate Yogas din Rasi si multe harti divizionale. Uitandu-ma la interpretarile acelea (am bagat acolo datele mele), am fost surprins sa vad ca e foarte detaliat totul, ce planete dau yoga respectiva, denumirea si semnificatia acesteia. M-a surprins, de asemenea, si numarul de Yogas... In toate diviziunile, cel mai des nume e "Rajayoga" si am cautat pe Internet sa vad detaliile si am aflat lucruri interesante.] Oricum, ce voiam sa spun este ca inteleg de ce astrologia vedica este atragatoare, fiindca este o astrologie observationala foarte detaliata si foarte bine documentata, spre deosebire de traditia vestica. Astrologia occidentala, insa, este mai degraba rationala, cu detalii care depind mai mult de nivelul de cunostinte al astrologului si de talentul acestuia.
   Tin minte ca, acum cativa ani, erau doi astrologi foarte buni, unul vedic si altul occidental. Intr-o zi, s-au incins la o discutie si primul l-a provocat pe al doilea sa interpreteze intr-o harta natala moartea si circumstantele acesteia, fiind sigur ca astrologia occidentala nu poate arata asa ceva. Cel de-al doilea a acceptat si a cerut datele plus ragaz. Ei bine, dupa cateva zile el a reusit interpreteze corect cele cerute si asta l-a derutat pe vedic. Ceea ce vreau sa subliniez este ca nu conteaza ce sistem folosesti, atata timp cat stii ce si cum sa faci cu acesta.
   Acestea fiind spuse, semnificatiile Caselor din astrologia vedica si ale celor din cea occidentala difera in unele privinte si se pot asemena in altele. In ceea ce priveste destinul si liberul arbitru, trebuie sa recunosc ca s-au pierdut cunostinte antice scrise in negura timpului, de multe ori din cauza distrugerii (cea mai faimoasa distrugere din istorie este incendiul Bibliotecii din Alexandria, acolo erau tratate intregi de astrologie). Asadar, singurul lucru care ramane de facut este rationalizarea sistematica (care ajuta la sistematizarea cunostintelor si la legaturile dintre informatii), teoria si apoi practica, apeland (fara a exagera) la diferite surse alternative de incredere, Vedele fiind cele mai apropiate de traditiile stravechi care - din punct de vedere temporal - leaga astrologia vedica de cea elenistica. Dar Vedele nu sunt singurele...
   In astrologia occidentala, Casa lui Dumnezeu este a 9-a (deci e Casa binelui) si a Diavolului este a 8-a (a raului), alte Case care privesc aceasta dihotomie sunt a 5-a (accidentele fericite) si a 6-a (accidentele nefericite), a 11-a (a Spiritului benefic) si a 12-a (a Spiritului malefic), un articol pe tema Binelui si Raului este aici. Liberul arbitru si destinul, in afara Caselor 9 si 10, se mai vad si in Partea Fortunei si cea a Spiritului, lucru care a fost tratat aici.
   Dupa cum se vede, metodele difera, dar rezultatul poate fi acelasi, cu o adaugare: faptul ca omul isi foloseste liberul arbitru nu il indeparteaza de Dumnezeu, decat daca faptele pe care le comite sunt negative sau, cum ar spune preotul, pacatoase.
68
Alte discutii astrologice / Re: Casele 9 si 10 intr-o perspectiva diferita
« Ultimul mesaj de marian Octombrie 08, 2013, 10:01:05 pm »
    Termenul "dharma" este un cuvant in sanscrita care este greu de tradus in limbile moderne, din cauza ca acestea din urma nu mai reflecta cultura si spiritualitatea asa cum o facea limba sanscrita in trecut.Noile populatii nu mai au in bagajul lingvistic termeni care desemneaza unele intelesuri filosofice mai adanci.
   Aproximativ, termenul "dharma" inseamna "lege si indeletnicire eterna", si se refera la rolul entitatilor vii de a-L sluji pe Dumnezeu, etern, si se refera la dimensiunea reala a noastra, care sintem suflete spirituale.Dar, acum noi fiind suflete spirituale incarnate in aceste corpuri materiale, avem de indeplinit si alte "legi si indeletniciri" specifice unui anumit corp material dobandit, si astfel ajungem la termenul "svadharma"."Sva" inseamna "propriu" si se refera mai degraba la indeletnicirea temporara intr-un anumit corp material.Daca un om respecta legile recomandate pentru el, atunci, executand aceasta "svadharma" poate ajunge la "dharma".
   Svadharma inseamna a respecta legile si recomandarile sistemului varnashrama dharma, adica in functie de tipul de corp optinut, un om poate functiona social ca brahmana (intelectual, preot etc), ksatryia (administrator, soldat etc.), vaisya (agricultor, comerciant etc.) sau sudra (muncitor).Acestea formeaza varna (castele) care sint naturale si exista in toate societatile umane.Ashrama inseamna ordinul spiritual in care cineva activeaza, adica brahmacyari (invatacel celibatar), grihasta (familist), vanaprasta (renuntat) sau sannyas (calugar).
   Se poate face o apropiere intre termenul dharma si casa a IX-a si intre termenul svadharma si casa a X-a, aceasta din urma indicand karma (activitatea) si cuprinde actiunile intreprinse in sistemul varnashrama dharma, termen amintit mai sus.
   Se spune ca Dumnezeu ne da casele I, VIII si X (ca si conditionare a noastra) iar liberul- arbitru se vede de la casele trika, adica a III-a, a VI-a si a XI-a.Aceste case trika sint considerate rele, pentru ca de regula un nativ isi urmeaza propria inteligenta, si nu pe cea a lui Dumnezeu, si astfel isi inrautateste situatia cu propriul sau liber arbitru.
69
Discutii libere / Re: Imagini
« Ultimul mesaj de Tzadde Octombrie 07, 2013, 11:02:42 pm »
Pagini: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10