Tehnica aplicata a demnitatilor esentiale la partile arabe

Pentru inceput, ne vom referi la consideratiile 17, 19, 20, 21, 24 si 25 din lucrarea De mysterio Dichotomiae prezentata in Congresul AAR la conferinta sustinuta pe 17 octombrie 2010, in urmatoarele randuri. Lucrarea va fi publicata mai tarziu.

Mai intai determinam demnitatile esentiale ale partilor horoscopice prin planetele pe care le compun si care se afla in secta (5 puncte), gen (4 puncte), vizibilitate (3 puncte), termen compatibil (2 puncte) si orientalitate (un punct). A se lua in seama faptul ca se aduna rezultatele obtinute de la ambele planete.

 • 15 puncte – demnitate esentiala; pana la 10 puncte este proces de ostaticizare.
 • 10 puncte – ostaticizare completa; pana la 5 puncte apare si ambiguitatea, ceea ce ingreuneaza citirea de la parti.
 • 5 puncte – citirea horoscopica lasa de dorit; pana la 0 puncte ostaticizarea lasa si aceasta de dorit, iar veridicitatea partilor dispare cu totul.
 • 15-20 de puncte – partea se citeste ca ceea ce este in raport cu celelalte elemente din harta.
 • 20-25 de puncte – creste preponderenta partii in citire.
 • 25-30 de puncte – deja judecatile de la parte sunt mult mai proeminente fat? de alte elemente si, chiar daca exista mai multe elemente in harta care neaga predictia partii, partea castiga.

Demnitatile accidentale ale Partii Fortunei se determina astfel:

 • conjunctia cu Regulus – 6 p.
 • conjunctia cu Spica, Jupiter, Venus, prezenta in Taur, Pesti, Rac, Asc sau MC sau lipsa combustiei – 5 p.
 • trigonul cu Jupiter sau Venus, prezenta in casele VII, IV sau XI, in Balanta, Sagetator, Leu – 4 p.
 • sextilul cu Jupiter sau Venus, prezenta in casele II sau V, conjunctia cu Nodul Nord Lunar sau in Gemeni – 3 p.
 • prezenta in Fecioara sau casa IX – 2 p.

Debilitati accidentale ale aceleiasi Parti:

 • prezenta in Scorpion, Capricorn, Varsator, casa XII, conjunctia cu Saturn sau Marte sau combustia de la Soare – 5 p.
 • prezenta in casele VI sau VIII, opozitia cu Saturn sau Marte, conjunctia cu Algol – 4 p.
 • conjunctia cu Nodul Sud Lunar, patratul cu Saturn sau Marte – 3 p.
 • prezenta in limitele lui Saturn sau Marte – 2 p.

In concluzie, demnitatile esentiale arata ce este (esenta, datul), cele accidentale ce li se intampla, pozitia, puterea (calitatea pozitiva sau negativa).

Nota: nu exista un raport fix, sistemul de puncte este doar orientativ. La fel de important este sa mentionez ca o parte araba creste in proeminenta cand e in aspect cu o planeta care face parte din formula sa.

Sa zicem ca punctajul esential al unei parti este de 10 puncte. In cazul acesta, Partea Spiritului se comporta precum Partea Fortunei, deci PF o ia ostatica pe PS. Insa daca punctajul este de 5 puncte, deja nici nu prea mai conteaza, debilitatea e prea mare si nu vom face judecati de la acestea.

Daca cineva se gandeste ca, daca PF o ia ostatica pe PS, se poate intampla simultan si inversul, atunci trebuie sa stie ca se intampla “posibilitatea” simultan, dar nu si actualitatea. Doar daca o persoana are o vointa puternica si o constiinta vie se intampla si actualitatea. Altfel, materialul va domina spiritualul.

De exemplu, daca Jupiter e in Ascendent si Marte in Mijlocul Cerului, omul are o vointa puternica, prin urmare e o situatie in care PS are o sansa sa domine PF.

O parte luata ostatica poate sa aiba momente de evadare, iar asta e o exceptie de la exceptie. De exemplu, daca se afla intr-o Casa semnificativa de la un punct semnificativ. De pilda, Spiritul aflat in Casa 9 sau 10 de la Soare e aproape salvat de la debilitate esentiala… Sau partea tatalui in Casa 4 de la Luna sau de la Asc (sau de la Saturn in harti nocturne).

Putina filosofie. Esenta este datul, vedem ce este, iar polaritatea (pozitiva sau negativa) este determinata de accident, vedem ce se intampla. In cazul PF, putem vorbi de noroc sau de ghinion. In cel de-al doilea caz, poti sa ai PF in mare demnitate esentiala si foarte afectata accidental. Aceasta inseamna ca trebuie citita cu mare atentie si sa vedem locul in care e afectata sau care dat al destinului e mai nefericit pentru nativ. De exemplu, PF in acelasi Semn cu partile rele – cum ar fi Necesitatea, Tradarea si Nemesis – e foarte afectata.

In cazul in care exista indicii mixte din partea Fortunei, adica arata si norocul, si ghinionul, putem sa folosim punctajele esentiale si accidentale, dar cel mai bine ar fi sa distingem. De exemplu, PF in Casa 8 pe Semn intreg e un indiciu negativ, dar pentru ce? Pentru corpul fizic, dar la capitolul bani e pozitiv. Deci cand avem ambiguitati, socotim dupa domenii: rau pentru ce, bun pentru ce.

In timpul judecatii horoscopice trebuie sa avem in vedere regula de trei pazeste: nu tot ce judecam horoscopic iese, trebuie mai multe lucruri sa spuna acelasi lucru, minim trei la un coeficient mediu. La unul crescut e posibil sa mearga cu doua sau chiar cu unul.

Exemple

Matt Damon, Michael Douglas si Johnny Weismuller sunt exact genul de oameni care s-au bucurat de tot ceea ce viata ofera mai frumos: bogatie, succes, dragoste, faima si altele. Am obtinut datele lor prin site-ul astro.com, toti avand ratingul AA, adica ora nasterii lor este foarte exacta.

Matt Damon: 8 octombrie 1970, 15:22, Boston, Massachusetts, SUA.

Harta astrologica a lui Matt Damon(dati click dreapta pe harta si alegeti optiunea „Open Link in New Tab” pentru Firefox.)

Cu Ascendentul in Varsator, Soarele in Balanta si in Hayz, s-a remarcat de la bun inceput ca umanist. Cu un astfel de Soare in Casa 9, pe langa Mercur tot in Hayz, ar fi putut ajunge un absolvent al cunoscutului institut Harvard, dar cu un an inainte de a-si termina studiile a preferat o alta vocatie, actoria, un domeniu al Casei 5, care se observa prin faptul ca este in Gemeni, deci se leaga de Mercur in Hayz si in trigon cu Asc. Dar cum explicam succesul avut? Aici ne sare in ajutor Pars Fortunae.

Mai intai, sa calculam demnitatea esentiala a acesteia. Oricare Luminariu in Hayz ne da din start 12 puncte (secta – 5 puncte, genul Semnului in care se afla Luminariul sau planeta care face parte din formula partii – 4 puncte si pozitia deasupra orizontului – 3 puncte). Soarele se afla la gradul 16 Balanta, deci se afla in termenul lui Jupiter, o planet? diurna, prin urmare are doua puncte in plus. Nu e nevoie sa-i dam un punct pentru orientalitate, fiindca nu prea se determina in cazul lui. Ne-au iesit 14 puncte numai din partea Soarelui. Luna se afla in Capricorn, Semn feminin, deci are 4 puncte, si deasupra orizontului, alte trei puncte. In gradul 23 Capricorn este in termenul lui Saturn, planeta diurna, deci nu are puncte de-aici, nici nu este orientala, nici nu e in secta. Prin urmare, Luna da 7 puncte. Adunam punctele obtinute de la Luminarii si ne ies 21 de puncte, numai bune pentru ca PF sa fie judecata horoscopic.

Dar daca tinem neaparat sa determinam ceva, putem considera ca termenul, fiind diurn, ofera orientalitate Soarelui si atunci ar avea un punct in plus, dar trebuie sa tinem seama ca punctajele demnitatilor esentiale sunt orientative, nu matematica exacta.

Partea Fortunei se afla in unghi si in conjunctie cu guvernatorul Asc, Saturn, care e in termen propriu si totodata guvernatorul Casei 10 dupa Partea Norocului. Deja avem un prim indiciu al succesului, in orice domeniu ar fi fost acesta. De altfel, Saturn este sustinut prin receptie mutuala cu Luna (Saturn este in exaltarea Lunii, iar cea din urma in domiciliul sau), iar acesta arata un fizic rezistent si armonios, caci receptia are loc prin trigon.

Doua roluri l-au facut celebru: al unui baiat talentat la matematica din Good Will Hunting si cel al unui impostor care, bolnav de gelozie, isi ucide obiectul obsesiei sale patologice in The Talented Mr. Ripley. Acestea le-am observat prin plasarea Casei 5 dupa PF in Fecioara (personaje amatoare de detalii) si prezenta lui Marte (personaje agresive, pasionale) si a Nodului Sud Lunar, care are natura lui Saturn si a lui Marte, reprezentand personajul malefic din cel de-al doilea rol. De altfel, se poate spune ca ambele Case 5 (cea radicala si cea derivata) sunt in Semne mercuriene, ceea ce arata versatilitatea sa ca actor, deci poate sa joace cam orice personaj. Un alt indiciu al faimei poate fi dat de prezenta beneficelor in Casa 10 radicala, sustinute de Marte aflat in termen propriu. Interesant ca Venus si Jupiter fac receptie mutuala de termen, ceea ce intareste faima promisa.

Marte in aceasta pozitie (in termen propriu si in Casa 5 dupa PF, guvernand Casa 10 radicala) ne arata ca modul in care si-a castigat statutul a fost prin creativitate cu viteza sporita de reactie insotita de o usoara agresivitate mercuriana (sa nu uitam ca e in Fecioara) si ne mai arata ca si-a gasit vocatia in actorie, iar Casa 9 radicala contribuie si aceasta prin prezenta benefica a Soarelui si a lui Mercur, dandu-i inteligenta si talent la scris, care a rezultat prin Venus (guvernatoarea Casei 9) in Casa 10, patronand si sustinand PF, fiind in triplicitate si decan proprii. Intr-adevar, a avut parte de un succes financiar aproape instantaneu cand si-a vandut primul scenariu (Good Will Hunting) pentru un milion de dolari. Venus si Jupiter (Casa 11 dupa PF, unde se afla si Nodul Nord Lunar) in Casa 7 dupa PF i-au adus un partener de afaceri foarte prielnic, Ben Affleck, cel care l-a ajutat sa-si vanda scenariul, acest lucru fiind intarit si de prezenta guvernatorului Casei 7, Soarele, in Casa 9 – bucuria lui.

Ca bonus, Partea Exaltarii se afla tocmai in unghi, atat fata de Asc, cat si de PF. Partea Bazei se afla in Rac, in opozitie (cu orb de doua grade) cu Luna pe axa Caselor 3-9 fata de PF. Toate cele trei Parti (Fortuna, Exaltarea si Baza) se afla in aspecte cu beneficele din Casa 10. Partea Spiritului se afla in penultimul grad al Balantei, intarind foarte mult rolul pe care-l joaca Venus in viata lui. Deoarece toate Semnele de Pamant si de Apa sunt guvernate prin triplicitate de catre ea, iar faptul ca Soarele si Mercur se afla in domiciliul ei e un plus.

A se observa ca toate elementele implicate in succesul sau au aspecte ori cu Asc, ori cu PF, iar guvernatorii acestor pivoti sunt angulari, chiar daca aspectul dintre acestia este dificil.

Michael Douglas: 25 septembrie 1944, 10:30, New Brunswick, New Jersey, SUA.

Harta natala a lui Michael Douglas

Cu Ascendentul in Scorpion si Soarele – laolalta cu Marte si Venus – in Casa 12 ne putem inchipui ca avem de-a face cu un om secretos.

Avem Soarele in Hayz, avem 12 puncte. In termenul unei planete diurne, inca doua, deci 14. Luna in Semn feminin, 4 puncte. In rest, nu mai sunt puncte de la ea, deci avem 18 puncte esentiale pentru Partea Fortunei. Prin urmare, se citeste in raport egal cu alte elemente din harta, iar daca vrem sa judecam horoscopic, ne vor trebui cel putin trei indicii pentru a sustine un argument.

Primul indiciu al faimei consta in conjunctia dintre Soare (guvernatorul Casei 10 radicale) si Marte (al Casei 10 dupa PF), ambele in trigon cu Partea Norocului. Al doilea, Partea Exaltarii se afla in Gemeni, in Casa 5 dupa PF, sustinuta de Mercur bine situat in Fecioara si in conjunctie cu Jupiter, guvernatorul Casei 5 radicale, ceea ce arata o vocatie bine aleasa pentru faima, Casa 11 avand certe calitati inaltatoare, fiind recunoscuta in traditia astrologica drept Casa Norocului, fiind cea mai norocoasa din toata harta. A se observa ca Mercur a avut de-a face cu vocatia si in cazul anterior, mai ales ca el e un actor desavarsit pe scena astrologica, fiind masculin sau feminin dupa caz. Al treilea indiciu: Mercur guverneaza al 10-lea Semn dupa cel in care se afla.

Bogatia se poate vedea prin faptul ca Jupiter guverneaza prin Sagetator atat Casa 2 radicala, cat si Casa 11 dupa PF (numita Casa Achizitiei), iar el se afla in conjunctie cu dispozitorul sau, Mercur, care il sustine, ambii fiind in Casa 11 radicala. Doi, Partea Norocului nu este aspectata de catre dispozitorul ei, Saturn, dar se vede ca este in unghi si Venus face intermedierea dintre PF si Saturn, adica Venus face trigon cu PF si careu cu Saturn. Trei, Casele 5 si 11 dupa Mercur sunt ocupate de Luna si Saturn in receptie mutuala. Patru, Luna – semnificatoarea vietii materiale – se afla in bucuria ei si in trigon cu conjunctia Mercur-Jupiter din Casa 11.

Asemanari cu harta anterioara: Soarele in Balanta si in Hayz, Luna in Capricorn si in receptie cu Saturn, PF in Casa 4, Asc in Semn fix, Casa 5 dupa PF e guvernata de Mercur bine plasat, Marte intr-o Casa benefica dupa PF, dar malefica dupa Asc etc.

Johnny Weismuller: 2 iunie 1904, 18:00, Timisoara, Romania.

Harta astrologica a lui Johnny Weismuller

Cu Ascendentul si Fortuna in Semne de Apa, nu e de mirare ca ii placea foarte mult sa inoate. Cu Partea Spiritului si a Bazei in Pesti si in Casa 5, laolalta cu natura indarjita a Nodului Sud Lunar, putem spune ca el a perseverat pana si-a atins tinta dorita, aceea de a dobori recorduri mondiale si a lua medalii olimpice de aur.

Soarele in Hayz da 12 puncte, in termen diurn da alte doua, deci 14 puncte, iar de la Luna avem doar un punct dat de orientalitatea ei. In total, 15 puncte. E mai dificil, fiindca este la limita demnitatii esentiale, ceea ce inseamna ca Partea Norocului poate fi judecata ca atare, dar nu si horoscopic, doar daca vrei sa risti.

Asadar, putem recurge si la alte parti, cum ar fi cea a victoriei: Asc + Jupiter – Partea Spiritului in formula diurna, iar in acest caz se afla in Sagetator, facand careuri cu elementele din Pesti si trigon cu Jupiter, dispozitorul a tot ce se afla in cele doua Semne ale sale. De notat ca o parte aflata in aspect cu dispozitorul acesteia castiga in proeminenta, la fel si cea in aspect cu o planeta care e parte din formula sa.

Conform biografiei sale, inotul l-a facut cunoscut, iar asta, impreuna cu fizicul sau muschiulos, a dus la o oferta de a juca rolul lui Tarzan, acest rol lipindu-se de el mai mult timp decat de oricare alt actor. In sfarsit, acest rol i-a adus o avere, punandu-l in situatia de a fi printre cei bogati si faimosi. El a ajuns in fruntea Hollywood-ului si a stabilit trenduri ca nimeni altul la acea vreme.

Sa vedem cum se inlantuie acest sir de evenimente in harta lui. Deja am stabilit ca ce are in Pesti si in Sagetator l-a facut castigator, urmeaza Partea Exaltarii, care se afla in acelasi Semn cu Nodul Nord Lunar, de natura Jupiter-Venus, si Mijlocul Cerului, toate in Fecioara, dispozitorul acestora fiind Mercur in Taur si angular, aflat in Casa 11 dupa PF. Apoi, Soarele este guvernatorul Casei 10 (succesul social) si cu cel al Asc, Marte, se afla in conjunctie in Gemeni, Semn masculin. Ati inteles? Daca nu, nu ati pierdut nimic. :)

Acum urmeaza un exemplu de parte debilitata, cea a reflectiilor profunde, la care avem un caz foarte cunoscut…

George W. Bush: 6 iulie 1946, 07:26, New Haven, Connecticut, SUA.

Harta natala a lui George W. Bush

Cu Ascendentul in Leu si Soarele in Rac, e oximoronul stapanului submisiv.

Avand in vedere ca Fortuna a fost deja analizata in celelalte cazuri, vom trece direct la partea reflectiilor profunde: Asc + Saturn – Luna in harta diurna. Aceasta se afla in Taur, in Casa 10, deci foarte vizibila. Dar el este cunoscut exact pentru opusul acesteia. Deci care e explicatia?

Mai intai sa calculam demnitatea acestei parti: Saturn este in secta, are 5 puncte. Nu are genul compatibil, trecem la vizibilitate, adica pozitia deasupra orizontului, unde mai are 3 puncte, este in termen propriu, inca doua puncte. In total, 10 puncte. Luna are… zero. Nu tu secta, nu tu gen, nici vizibila nu e, nici termen nocturn n-are, nu e orientala… Avem o parte araba redusa la 10 puncte, deci se afla in debilitate esentiala.

De regula, se poate interpreta ca fiind lipsa a ceea ce reprezinta. Reflectiile profunde trebuie sa arate un om care se straduieste sa caute adevarul. Or, cu o asemenea parte debila, nu ne putem astepta la asa ceva din partea lui.

De dragul teoriei, daca am citi aceasta parte ca atare, ar trebui sa spunem ca acest om are reflectii temeinice asupra progresului (Venus receptioneaza Taurul si e angulara fata de parte si de Asc radical) pe care le face inerente propriei personalitati. Dar, pentru ca partea este debila, nu o putem citi ca atare. Insa stim ca aceasta conditie o face ostatica partii complementare sau opuse, respectiv partea mostenirii. Stim ca mostenirea numelui Bush (si a ceea ce vine odata cu acesta din punct de vedere financiar, cu influenta si relatiile aferente) este una din calitatile care l-au promovat in viata politica si in nici un caz calitatile sale intelectuale.

Exemplu ipotetic: 29 ianuarie 1954, 4:30, undeva in SUA.

Aici avem un caz in care atat Fortuna (in Pesti), cat si Spiritul (in Balanta) sunt debilitate, deci prima il ia ostatic pe al doilea, iar asta duce la o situatie neasteptata.

Mai intai, daca e sa luam PF ca atare, aceasta persoana ar fi fost saraca, deoarece planetele aflate in Casa 12 dupa PF ar duce-o la ruina, in timp ce conjunctia dintre NN si Kiron in Casa 11 dupa acelasi pivot duce la achizitii paguboase. Insa nu e deloc cazul: PS se poarta ca si cum ar fi PF, iar aceasta este bine aspectata de Jupiter (dispozitor al PF si angular) si sustinuta de catre dispozitoarea sa, Venus in Cazimi, si mai important de catre Luminarii, doar acestea sunt cele care creeaza cele doua parti. Toate acestea arata ca a facut eforturi mari pentru a-si construi o situatie materiala prospera, deci nu a fost un simplu concurs de imprejurari. Oricum este clar ca PS este cea care a dus la prosperitate si nu PF, chiar daca semnificatiile sunt diferite in acest caz.

Concluzia finala este ca demnitatile au un rol important, care se imparte in doua categorii: cele esentiale vorbesc despre veridicitate, cat de consistent actioneaza o parte sau o planeta ca ea insasi, in timp ce cele accidentale vorbesc despre putere, cat de mare este impactul pe care il are o parte sau o planeta. In plus, toate aceste nuantari sunt chiar de folos, mai ales ca astrologia, in ziua de azi, se afla intr-o stare care, fara exagerare, este deplorabila. Daca aceste nuantari sunt folosite, toata necroza filosofica, in care se afla condamnata din cauza abordarilor strict moderne sau strict traditionaliste, va disparea incetul cu incetul, tocmai din cauza ca Principiul Dihotomiei indeamna la echilibru si armonie, iar acestea sunt atributele lui Saturn in Balanta. Un moment mai bun ca acesta nu prea gasesti pentru a arata astrologia asa cum este ea.

Va multumim pentru atentie!

Andrei Tzadde si Elendiar

2 răspunsuri la Tehnica aplicata a demnitatilor esentiale la partile arabe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.