De mysterio Dichotomiae II

De mysterio Dichotomiae II


Raspuns la conflictul dihotomiei dintre astrologia traditionala si cea moderna

In urma congresului astrologilor, am primit o serie de intrebari si reprosuri ciudate de la diferiti amatori de astrologie. Toate ar fi subsumate in felul urmator: Tehnica pe care o propui este antica, medievala sau e moderna, inventia ta? Care astrologie crezi ca e mai buna, cea traditionala sau cea moderna?

Arta astrologiei este o treaba mult mai complicata decat pare la prima vedere, asa ca urmariti-ma cu atentie. Dupa cum am spus in articolul De mysterio Dichotomiae (care o sa fie publicat pe site-ul Astrele.ro), astrologii sunt impartiti astazi in mare, in doua categorii: traditionalistii (care in sinea lor ii dispretuiesc pe astrologii moderni, chiar daca nu o spun pe fata) care incearca sa aplice aforismele astrologilor antici cu o rigiditate deosebita si astrologii moderni care aplica o astrologie lipsita de reguli (si nu stiu cat de mult ii dispretuiesc traditionalistii), dar care sunt deschisi progresului si, prin urmare, vor fi mai eficienti decat cei care urmeaza reguli rigide, pentru ca in mod constant re-experimenteaza si re-evaluaza tehnicile. Pe traditionalisti ii poti mirosi usor: sunt alergici la asteroizi, planete moderne sau aspecte minore, folosesc sistemul pe case intregi sau Regiomontanus si citeaza la trei vorbe vreun nume misterios grec, arab sau latin. Pe modernisti ii mirosi la fel de usor: se uita mai intai la Pluton sau Ceres, si sunt in stare sa vorbeasca ore intregi despre scopul vietii tale pe baza unei conjunctii intre Uranus si Vesta in casa VI-a a serviciului social in septil cu Eros si bi-quintil cu Pholus. Folosesc de obicei Placidus, sau Koch sau mai gasesti si unii care, pentru usurinta, apeleaza la case egale.

Intrebarea onesta e: Si cum e bine sa facem?

Cred ca raspunsul la aceasta intrebare poate fi aflat doar prin studiu comparativ. Am ales harta urmatoare si intrebarea: Ce poti spune despre marile calatorii ale persoanei cu aceasta harta? (Click dreapta, „Open New Tab” pentru Firefox.)

1.  Astrologia moderna-simplista ar spune, la prima vedere, ceva de genul:

Saturn pe casa IX fiind guvernatorul casei VI – calatorii in interes de serviciu.

Bine aspectat de Venus din casa V in Sagetator – sustinerea calatoriilor in interes artistic.

In conjunctie cu Nodul Sud – necazuri la drum lung.

In semisextil larg cu Marte in Pesti – slabiciuni de pe urma calatoriei.

2.  Astrologia traditionala-rigida ar spune, la prima vedere, ceva de genul:

Marele Malefic in contra-hayz cu Nodul Sud in casa IX – obstructii majore in spiritualitate si marile calatorii.

Cu Marte inconjunct si Jupiter inconjunct si asediat si contra-hayz, desi in domiciliu si in casa 8, nu se sustin calatoriile la distanta. Soarele aspecteaza, dar el e doar al doilea trigonocrator care guverneaza spiritualitatea. Deci putem salva spiritualitatea, dar in mod destul de sigur calatoriile nu sunt una din domeniile favorizate in viata nativului.

Mercur, lordul calatoriilor, combust. Exista mici factori de atenuare, dar aceste predictii au o valoare majora.

Raspunsurile sunt destul de clare si destul de contradictorii. Cine are dreptate?
Din punct de vedere al rezultatului, astrologia moderna!
Si atunci ce inseamna asta? Ca s-a stricat astrologia traditionala intre timp? Cu siguranta, nu.

Doar ca astrologul traditional-rigid, care aplica aforismul „Daca guvernatorul sau lordul triplicitatii nu vede casa, atunci afacerile respectivei case sunt distruse„, ajunge la concluzii false tocmai pentru ca nu poate practica astrologia intr-un mod holistic, pentru un motiv simplu: Nu exista atatea aforisme incat sa acopere toate posibilitatile astrologice si, chiar cu cele care exista, un astrolog nu le poate memora sau cunoaste pe toate, pentru ca sunt prea multe in vechile carti oricum.

Si uite cum am ajuns de la o dilema mica la o dilema si mai mare. Asta inseamna ca trebuie sa luam totul de la zero si sa redescoperim astrologia pas cu pas in mod empiric. Ar fi o metoda. Dar ar dura prea mult. Eu propun ceva mai simplu: SA INTELEGEM !

Ce sa intelegem? Sa intelegem ca in spatele astrologiei sta o filosofie si, fara aceasta, jocul cu simbolurile poate da rezultate mult prea variabile pentru un acord.

Astrologia traditionala ofera pe ici si colo tot felul de ciudatenii aforistice care, in lipsa intelegerii filosofiei de la baza lor, sunt ignorate de astrologi traditionali sau daca nu sunt, atunci acestia ajung sa se certe intre ei pentru sustinerea unei autoritati, a unui nume dintr-acelea grecesti, arabe sau latinesti… Si uite asa, astrologia nu poate fi unitara!

Pe de alta parte, putem gasi cazuri in care predictia astrologiei moderne e falsa si cea a astrologiei traditionale e adevarata. Bine, bine: dar cand o folosim pe una si cand o folosim pe alta?

Daca INTELEGEM, stim ca aceasta departajare e falsa: nu trebuie sa folosim pe una sau pe alta, nu suntem pusi in fata unei alegeri, ci in fata unui act de INTELEGERE. Folosim astrologia intelegand astrologia. Si intelegand astrologia participam la progresul ei, o modernizam, dar neignorand principiile ascunse in traditie. Putem ignora aforismele, pentru ca ele sigur nu se aplica mereu, dar nu putem ignora principiul de la baza unui aforism.

Daca studiati cu atentie De mysterio Dichotomiae, o sa vedeti descris acest principiu al dihotomiei si cum se folosesc cu adevarat partile, veti intelege ca, desi tehnica nu o gasiti descrisa niciodata, in nici un text in modul clar pe care l-am aratat eu (si prin urmare poate fi considerata moderna) respecta principiile ascunse in toate textele (in sensul asta e traditionala) si mai ales actul empiric (in sensul asta e practica).

In cele doua variante ale aceleiasi harti, PF si PS sunt in demnitate esentiala, prin urmare predictiile facute de la hartile horoscopice care pornesc de la ele au valoare egala cu harta radacina. Daca PS este in acelasi semn cu PF, atunci il interpretam relativ de la semnul urmator.

Deci avem:
1.  Harta Radacina, in mod traditional defavorabila calatoriilor! – 33%
2.  Harta Fortuna, favorabila calatoriilor, dar Fortuna are probleme de integrare pentru ca e debilitata accidental. Deci ea promite cat promite, dar sunt perioade cand pur si simplu nu se poate tine de cuvant! – 33%
Asta inseamna ca, atunci cand nativul se lasa dus de destin sau pe mana altora, vor exista in mod alternant si sanse favorabile, dar si sanse nefavorabile cu privire la toate domeniile vietii, incluzand calatoriile mari.
3.  Harta Spiritus, favorabila calatoriilor (impreuna cu Marte in propria triplicitate si Hayz, guv. casei IX de la parte, dar si al casei IX-a radix). Daca am face greseala sa interpretam Spiritul in Varsator, ne-am afla in situatia dubioasa de a avea casa 10 de la Spirit in Scorpion goala si guvernatorul ei intr-un semn al renuntarii. Ceea ce ar putea fi interpretat ca: in cazul actiunii constiente si perfect voluntare, nativul va renunta la cariera dar, dupa cum vom vedea, este exact opusul, pentru ca atunci cand acest nativ ia control asupra propriei vieti, cariera creste. Si este foarte necesar sa observam o cariera remarcabila de la Spirit, pentru ca nici harta radacina nu este benefica in aceasta privinta (Venus si Luna inconjuncte la MC). Calatoriile tot ar fi favorizate, dar nu ne ies alte socoteli. Pe de alta parte, cu Spiritus in Pesti (dupa Valens) vom gasi o interpretare mult mai caracteristica nativului si vom vedea o splendoare in casa a 10-a, unde centaurul isi tropaie picioarele impresionante. – 33%

Ce intelegem de aici: ca nu categorisirile simpliste (astrologie moderna, astrologie traditionala) rezolva vreo problema. Ci folosirea astrologiei intelese. Nu putem sa mai facem astrologie traditionala pentru ca nu exista „o astrologie traditionala”. Nu putem face „o astrologie fara reguli” pentru ca nu putem avea rezultate repetabile utilizand-o. Dar trebuie sa facem o astrologie inteligibila. Ca atare nu vreau sa fiu catalogat nici traditionalist, nici modern, pentru ca gasesc ca aceste etichetari sunt non-sens.

Harta nativului e de fapt harta unei native care imi spune din cand in cand: You’re simply the best! Si eu o cred pe Tina Turner, e o artista respectabila!

Elendiar, al elfilor obscuri 2010 A.D.

Sa devii ceea ce esti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.