De mysterio Keyroniano

apud Elendiar vel elphus obscuro…

Pax vobiscum! Lumen vobiscum! Amor vobiscum!

Iata ca elful obscur graieste despre misterul lui Kiron, despre kironieni, si intelepciunea care rasare din ratiunea pe care Providenta a sadit-o in fiinta care poarta fara de rusine numele de om… desi demult multi, multi au renuntat la omenie… infricosator de multi…

I. Despre natura lui Kiron

Un asteroid pierdut printre stele! Kiron! Acest mic obiect celest a fost descoperit in 1977 si de atunci astrologia a capatat un aliat care de multe ori a rasturnat predictiile planetelor vechi si noi… El este micul amanunt pe care arhontii nu il pot suporta… pentru ca indica luciditatea. Nu numai numele dar si situarea sa intr-o orbita eliptica care traverseaza orbitele a doua planete Saturn (o planeta veche) si Uranus (o planeta noua) ii confera interpretarea. Si aceasta interpretare nu poate fii decat reala dupa legile tabulei smaragdina si a celorlalte legi initiatice.
Cele cateva carti si studii care s-au scris despre acesta sunt dezamagitoare. Unele complica inutil teoria, iar altele bagatelizeaza pe inteleptul centaur, unele cu o perspectiva total modernista care uita sa foloseasca cele mai elementare legi analogice sau daca le folosesc nu le armonizeaza cu stiinta celor vechi. Kiron chiar asta acuza: lipsa de invatatura din trecut si lipsa de perspectiva pentru viitor: Kiron nu le priveste dihotomic, ci le uneste strans intr-o luciditate a prezentului… Kiron chiar asta antreneaza… Intelepciunea si perspectiva… Asadar, iata pe Kiron care ne lamureste.
Sau cel putin se straduieste: caci ce folos ar fi ca el te invata, daca tu nu inveti? Caci ce folos ar fi ca el sa iti umple paharul, daca acesta e deja plin cu neintelepte perspective ?
Kiron a fost postulat de astrologia straveche care nu putea sa-i rabde batranului Saturn deposedarea… Asa ca mitul l-a facut pe Saturn vinovat de Epoca de Aur. Cum asa? Putea oare supararea lui Saturn sa ii domine intelepciunea? Ce folos aduce intelepciunea in nefericire? Iata-l pe Saturn actualizandu-si potentele trecutului si intelepciunea veacurilor: acesta este Kiron! Iata-l pe Saturn uitand supararile si nemultumirile unui trecut dramatic: acesta este Kiron! Iata-l pe Saturn laolalta si sub comanda fiului sau Jupiter facand civilizatia sa creasca, sa infloreasca, sa straluceasca ca aurul intr-o activitate glorioasa: acesta este Kiron! Un Saturn in activitate: acesta este Kiron! Kiron e un Saturn mai vorbaret… si un Mercur mai tacut… Aceasta este natura lui prin analogie: o natura de tip Mercur-Saturn intr-un echilibru de rigoare, precum este intelept a fi. Si cum nu se putea mai bine, el face legatura cu octava lui Mercur, adica cu Uranus. Iata de ce spuneam mai sus ca interpretarea lui analogica nu se face numai dupa numele mitologic, ci si dupa situare. Caci nu se putea trece de la trecut (Saturn) spre viitor (Uranus) decat prin luciditatea prezentului (Kiron). Viitorul este scrutat de Kiron prin ochii responsabili, caracteristici naturii sale saturniene si vorbeste – caci nici nu se poate abtine in tacere – ca sa creeze un viitor mai bun. Nu poate ingheta in trecut decat la temperaturi extrem de joase (precum mercurul), dar nici nu se avanta in viitor cu infocare, caci vaporii de mercur otravesc si pot crea haos. De fapt, un uranian care nu a invatzat lectia lui Kiron e asemenea lui Uranus care in fecunditatea sa monstruoasa (vedeti la Hesiod monstrii care ii naste) ajunge sa isi urasca odraslele. Ele sunt cu adevarat monstrii viitorului (manipulare computerizata, manipulare genetica, bombe atomice, cu neutroni etc.). Dar acest viitor va deveni la randul sau trecut, si vai tie Uranus, caci daca nu ti-ai trait prezentul in luciditate (Kiron), secera sau coasa lui Saturn te va castra si astfel castrarea va pune capat odioasei si sterilei tale fecunditati! Tu vei spune ca aceasta e pedeapsa razbunatoare… dar vei vedea ea are ca motiv, cauza si scop, Iubirea (membrul insangerat al lui Uranus cade in mare (Neptun) si din spuma insangerata a acestuia se naste Afrodita (Venus).
Daca are o natura mercuriana, putem spune ca ii acordam semnificatia vindecarii. Dar daca Mercur vindeca de multe ori fara durere, cu Kiron asta nu se va intampla. El vindeca saturnian. Ati uitat? Cele doua elemente se afla unite intr-altul. Si daca Saturn daruieste uneori raspunsuri taioase, care fac durerile insuportabile, mult mai blandul Kiron ofera posibilitatea constientizarii prezentului si chiar o anestezie a durerii… Dar daca Saturn corecteaza drastic greselile, Kiron iti si explica de ce o face. De asemenea, mitologia ne ofera indicii valoroase despre capacitatile de vindecare ale centaurului-profesor.

II. Despre Luna, Kiron si Lilith

Nici astrologii mai moderni nu sunt de lepadat cand e vorba de a intui prezenta lui Kiron (vezi Dane Rudhyar, Charles Jayne, Maurice Wemyss). Si pentru ca are o boala, si aceasta e, astrologia moderna categoriseste planetele noi in octave… Asa ca, desi s-a nascut ca o intuitie a octavei lunii, Kiron o respecta foarte vag. Daca Luna semnifica subconstientul, Kiron semnifica constientizarea subconstientului. Dar luati aminte: e constientizarea ca proces si nu constientul ca element psihic (acesta e semnificat de Soare). Cam aici se termina analogia de octava. Dar analogia e fortata. De fapt este o explicatie mai simpla: exaltarea lui Kiron o plasam in Fecioara, care are Luna ca guvernator esoteric, dar este si casa a III-a de la Rac, adica este expresia interiorului, cuvantul subconstientului. (Daca e vorba sa-i gasim lunii o octava putem sa o declaram pe Ceres care are calitati similare, deocamdata aceasta este o ipoteza pe care nu am cercetat-o indeajuns.)
Dar Kiron este vindecator. Sa te vindece el oare, de ce este bun? Te vindeca de boala si nu de sanatate. Te vindeca de nestiinta si nu de stiinta. Te vindeca de ignoranta si nu de iluminare. Asa ca, unde gasim noi boala, si expresia ei cea mai inalta, moartea, mai bine exprimata decat in Scorpion? Dar cum aspectele Scorpionului prezinta profunzimi nebanuite, trebuie sa alegem decat partea negativa a semnificatiei Scorpionului pentru ca doar aceasta are nevoie de vindecare. Iubirea, Venus (a se interpreta in consonanta cu aspectul venusian mai sus mentionat in mitul nasterii Afroditei), are o dinamica in semnul opus Taurului: pe blestemata Luna Neagra, Lilith. Obscena si totusi ascunzandu-si imperfectiunile, plina de regrete ale trecutului (aspect de refulare saturniana), plina de nemultumiri ale prezentului, plina de frici fata de viitor, frustrata pentru ca e considerata sotie ilegitima a lui Adam, geloasa, zeita-vrajitoare Hecate, imbatranita-i de itele otravurilor astrale, ascunsa in Hades si in abisurile subconstientului sau inconstientului, tese vraji la rascruce de drumuri.
Dar intelepciunea lui Saturn, reunita cu libertatea de miscare a lui Mercur (in cele trei lumi reale si nu simbolice ca raspantia hecatiana) ofera solutia. Kiron o cauta pe Hecate si dezleaga vrajile ei…
Ii face pe oameni constienti de sursa frustrarilor si le ofera instrumente pentru a o inlatura. Nu ii lasa cu un sterp sentiment al deposedarii, ci, ca Ianus odata, le ofera gazduire si sansa de a incepe o noua viata. Daca insa v-a dat posibilitatea si ati refuzat-o, va va lasa cu o rana sacra care mereu va va aduce aminte unde va e locul. El ofera solutiile si doctoriile. El poate lua forma unui prieten care va da cu sinceritate un sfat bun, poate lua forma propriei constiinte care va indeamna la desteptare, la luciditate, la eliberarea de iluzii chiar daca acestea sunt vise frumoase tesute de vrajile Hecatei sau de seductiile lui Lilith, sau cosmaruri monstroase care va fac viata un calvar, sau poate lua forma unui kironian.
Locul lui Kiron in zodii, case, cai si aspectele sale cu celelate planete arata locul, timpul, modalitatea prin care Lilith si predictiile ei vor fi depasite. Fiti intelepti si stati treji! Sau daca dormiti, faceti-o cu ochii deschisi! Poate nu o sa se prinda Lilith… poate…
Kiron va ofera libertate prin responsabilitate, suveranitate prin acceptarea libertatii…
Dar tineti minte: Kiron nu este zeu si nici planeta ca ceilalti. Si totusi el i-a aratat lui Hercule calea spre divinizare. Vrei sa fii eroul vietii tale? Urmeaza lectiile lui Kiron si aventura va fi una de neuitat… Multe vieti de acum inainte!

III. Despre Kiron si padurile si pesterile sale

Kiron se afla in domiciliu in Ophiuchus care are dubla situare: 20 gr. Scorpion – 10 gr. Sagetator si 20 gr. Capricorn – 10 gr. Varsator. Aceasta este calea omoratorului de serpi care tine un sarpe in mana stanga si unul in cea dreapta. In prima mana aduce profunzimile intunecate la lumina si le purifica (aspect spatial-afectiv), iar in a doua uneste experienta trecutului cu luciditatea prezentului si perspectiva viitorului (aspect temporal-spiritual).
Kiron isi gaseste exaltarea in Fecioara, bucuria in casa a 9-a si a 6-a si tristetea in casele 8 si 12.
Kiron isi gaseste exilul in calea combusta si calea imersa (unde actiunea sa este extrem de slaba) si caderea in caile inerte (unde e plin de sine si isi uita menirea de Poarta, sau prag al expansiunii de constiinta).
Kiron si Lilith in aspect de coincidenta a opuselor (coincidentia opossitorum), adica in conjunctie sau in receptie mutuala sau in ultimele 10 grade din Scorpion una si din Capricorn cealalta, pot avea unele din cele mai neprevazute efecte intr-o harta natala.

IV. Despre kironieni si imaginile asociate

Kiron e planeta-maestru sau planetoidul-profesor. Natura sa paradoxala il face uneori greu de conceput. Kironianul copil spune cand e mic lucruri traznite, dar savante. Poate nu e geniu, dar e cel care poate pregati drumul unui geniu (cel putin in astrologia karmica). E un copil foarte dinamic si dezordonat in actiuni, dar cu o minte foarte ordonata.
O imagine kironiana este cea a Lui Iisus Hristos care a fugit de langa parintii sai la 12 ani (ca un Mercur) si a intrat in Templu si a inceput sa ii invete pe carturari (ca un Saturn)… Nu conteaza ce va invata un kironian. Insasi prezenta sa este pentru inceput un soc. E o imagine fara asocieri arhetipale directe. In general, batranii sunt cei intelepti si copii cei puri. In kironieni imaginea arhetipala obisnuita este paradoxala. Poate fi copilul intelept sau tipul de mosneag energic ca Louis de Funes. Asa poate arata un kironian in exterior.
Energetic, un kironian poate fi deveni un sacroterapeut. Sa nu va asteptati ca un kironian sa va faca sa va simtiti confortabil. Ei va vor pune la munca. Daca ai intrat in casa unei gospodine kironiene iti va aseza sortul de gat si te va impinge in bucatarie si sub pretextul ca vrea sa o ajuti, te va invata sa gatesti. Exista un mod candid de a face cereri intr-un kironian, si chiar un mod candid de a insulta. Dar totdeauna o fac cu scopuri didactice. E o rana sacra. Te impresioneaza cu raspunsurile sale si chiar si tacerea lui striga. Kironianul sare si sa ajute… Ii place sa serveasca doar de dragul de a ajuta. Insa uraste pretentiile celorlalti. Pentru un kironian stiinta e organizarea cunoasterii, dar intelepciunea organizarea vietii.
Dar bietul planetoid nu poate decat foarte rar crea un tip kironian pur. De aceea dominantele si almutenii clasici vor forma tipuri duble sau triple planeto-asteroidale (ca sa ma exprim bombastic!).
1. Kironian-solar: erudit care-si creeaza singuri scene in care sa joace rolul inteleptului. Acesta are mari capacitati de vindecare holistica.
2. Kironian-lunar: intelept care poate interpreta visele si caruia viata aceasta ii pare un vis. De obicei traiesc putin.
3. Kironian-martian: acestia sunt firi dificile. Maestri Zen isi bat discipolii cu batzul.
4. Kironian-venusian: acesta este expert in iubire si natura. Face orice pentru a impaca si capra si varza… si sa vezi chestie: chiar ii merge.
5. Kironian-jupiterian: acesta e maestrul marilor oameni de stat: vezi Daniil Sihastrul si Merlin Vrajitorul.
6. Kironian-saturnian: erudit de dragul eruditiei, intelept de dragul intelepciunii, suna incredibil dar acestia pot fi oameni fara interese…
7. Kironian-mercurian: e tipul lui Thoth, zeul intelepciunii la egipteni. Sau tipul lui Ioan Botezatorul, care critica societatea de ipocrizie.
Celelalte tipuri kironian-uranieni, neptunieni, plutonieni sunt derivate din octavele lor inferioare.
Daca astrograma postuleaza un kironian-lilithian, o situatie extrem de rarisima (sic!), putem intalni schizofrenia, posedarea sau iluminarea. Tine si de ceilalti factori ai astrogramei.

V. Despre Kiron in astrologia karmica si cea esoterica

Nu o sa mai scriu momentan despre Kiron direct in case si zodii, pentru simplul motiv ca exista, la acest aspect, cateva lucrari publice destul de pertinente, desi incomplete.
Kiron Retrograd va face atenti la lucrurile pe care nu le-ati asimilat prin experienta. Kiron nu vrea teorii. Nu vrea argumente. Nu l-a invatat pe Hercule sa se ratoiasca la Hidra din Lerna, ci sa o doboare.
1. Kiron R in Berbec: nativul trebuie sa invete sa fie el insusi, sa fie eroul vietii sale. Greseala karmica consta in faptul ca a lezat personalitatea altora si astfel le-a pus piedici in dezvoltarea personala. Acum nativul trebuie sa sufere din partea altora lezari si piedici in actiunile sale. Kiron ofera si solutia lui Lilith prin actiune continua si concentrata in domeniul indicat de casa.
2. Kiron R in Taur: nativul trebuie sa pretuiasca valoarea materiei si sa valorifice capacitatile sale materiale in folosul domeniului casei respective. Greseala karmica consta in faptul ca prin jocuri de culise a deposedat pe altii de posesiunile lor. De asemenea, nu a invatat sa aprecieze natura si frumusetile ei si nici nu a plantat un pom in gradina ca sa zica ca a realizat ceva in viata. Kiron ofera solutia lui Lilith prin acumulare de posesiuni, dar numai in conditii morale si responsabile inalte, in domeniul indicat de casa.
3. Kiron R in Gemeni: nativul trebuie sa invete sa pretuiasca valoarea cuvantului si sa devina responsabil in folosirea lui. Greseala karmica consta in faptul ca a refuzat trecutul si invataturile sale sau cel putin l-a ignorat total si a urmat un trai in efemeritatea momentului plin de idealuri iluzive. Impulsivitatea actiunilor va fi sanctionata. Kiron ofera solutia lui Lilith prin discutii si manifestari aparent spontane, dar mult gandite inainte in domeniul indicat de casa, sau prin aducerea unui suflu tineresc in acel domeniu al vietii.
4. Kiron R in Rac: nativul trebuie sa invete sa pretuiasca valoarea caminului, cat si a unui interior emotional lipsit de mizeriile acestei vieti. Greseala karmica consta in faptul ca nu a reusit sa simta emotiile celorlalti, si intr-o stare reverioasa a ignorat tristetea altora, mai ales a celor din propriul camin. Kiron ofera solutia lui Lilith prin crearea unei istorii, prin respectarea unor traditii in domeniul indicat de casa, sau prin manifestarea afectelor in legatura cu domeniul indicat de casa.
5. Kiron R in Leu: nativul va trebui sa invete sa vrea binele, fara egoism sau orgoliu. De asemenea va invata mult si din arta, si expresiile sale. Greseala karmica consta in faptul ca i-a invatat pe ceilalti cu forta, a fost un profesor despot. Kiron ofera solutia lui Lilith prin expresie aristica si bonomie generoasa sau educarea altora in acest spirit in domeniul indicat de casa.
6. Kiron R in Fecioara: nativul trebuie sa invete sa analizeze, dar sa nu uite sa puna la loc partile disecate. Astfel, in loc de adevar, va avea in fata un adevar trunchiat care nu este decat o minciuna. Nativul trebuie sa invete sa asculte pentru ca orice lipsa de atentie la nevoile sau ordinele superiorilor, cat si a inferiorilor va fi sanctionata. Greseala karmica poate consta in cazuri de malpraxis sau lipsa de tact pedagogic. De asemenea poate consta si in incapacitatea de a invata sa munceasca. Kiron ofera solutia lui Lilith prin servirea intereselor domeniului indicat de casa, si a superiorilor in domeniul acela fara a-i critica sau pune intrebari.
7. Kiron R in Balanta: nativul trebuie sa invete sa echilibreze si sa indice celorlalti un tipar legal comportamental. Aceasta insa trebuie sa inceapa cu sine. Greseala karmica consta in a nu fi invatat ca mai intai de toate lectiile pe care le predai sa le fi invatat mai intai tu, sa le fi experimentat si integrat in structura proprie personala. Nu s-a invatat ca o concesie nu inseamna neaparat un compromis (sic!) si perspectiva asupra padurii a fost blocata de copaci. In ultimele 10 grade, Kiron se saturnizeaza si desi nu mai e capabil sa inteleaga lectiile, primeste sanctiuni peste sanctiuni. Kiron ofera solutia lui Lilith in impacarea diferitelor persoane care ocupa respectivul domeniu al vietii indicat de casa. Pentru a o invinge pe Lilith, nativul va trebui sa joace rolul pacifistului.
8. Kiron R in Scorpion: in calea combusta, in receptie cu Lilith, comportamentul kironian e inteligent, dar lipsit de forta. E imaginea clasica a nebunului care arunca o piatra in lac si 10 intelepti nu o pot scoate. Asta se intampla daca e direct. Daca mai e si retrograd, pozitia indica o karma grea, frustrari peste care nu se pot trece, si lectii care nu se pot invata pana ce Kiron nu va iesi din retrogradare (in progresii). Desigur alte aspecte pot ameliora acest lucru, dar conflictul intre instincte si mintea superioara atinge cote ridicol de mari. Kiron fara sustinere aici nu poate sa ofere solutia lui Lilith. In al doilea decan, Kiron respira ca dupa o grea batalie si isi transmite cu greu mesajul… Acesta poate fi receptionat gresit si actiunile pot fi gresite. Abia in al treilea decan, cand ajunge in domiciliu, Kiron e fericit: are intelegere profunda, oculta asupra lumii si aici ofera solutia lui Lilith: sa doreasca sa cunoasca tot ce tine de domeniul indicat de casa. Cunoasterea sa fie intima, profunda si teoriile sa fie refuzate daca nu pot sa fie aduse in practica. Kiron aici coboara constiinta in adancurile inconstientului ca sa cunoasca.
9. Kiron R in Sagetator: in primele 10 grade, in domiciliu, Kiron R urca inconstientul in constiinta, aduce eliberare. Acest proces dureaza pana cand Kiron iese din retrogradare. Dar nu este dureros, este facut cu drag, la fel cum taranul munceste pentru ogorul lui, stiind roadele ce vor urma. Dar, pe tot parcursul Sagetatorului, Kiron este benefic, chiar daca in decanul al doilea e oarecum plin de orgoliu, avand alura de invingator. Greseala karmica pentru Kiron Retrograd consta in neimpartasirea cunostintelor cu altii, lasarea celorlati in ignoranta pentru ca nativul sa aiba superioritate asupra lor. Kiron aduce solutia lui Lilith prin simpla intelegere desfasurata asupra domeniului indicat de casa, si prin acceptarea ierarhiei deja existente.
10. Kiron R in Capricorn: nativul trebuie sa invete sa utilizeze invataturile pe care le-a mostenit. Va tinde sa teoretizeze dar odata ce va practica intelepciunea va fi fericit. Greseala karmica consta in faptul ca nativul nu a folosit intelepciunea ca sa ii ajute pe cei care il iubeau, lezandu-le astfel afectele. Kiron ofera solutia lui Lilith, dar si Lilith ofera solutia lui Kiron. Lilith devine motivatie si energie pentru existenta lui Kiron, iar Kiron devine informatie si canalizare corecta a energiei pentru existenta lui Lilith. In acest semn, dualitatea e depasita, tenacitatea Capricornului fiind de toata astrologia recunoscuta. Dualitatea e depasita, e un fapt recunoscut si de astrologia esoterica care il declara pe Capricorn semnul initierii. In ultimele 10 grade, Kiron este beat de fericire si, lipsindu-i constiinta proprie intelepciunii, actioneaza pentru binele comun.
11. Kiron R in Varsator: nativul trebuie sa invete sa invete! In primele 10 gr., in domiciliu, lui Kiron acest lucru ii este usor, chiar asa de usor ca ii va invata si pe altii sa invete. Dar apoi: e vai! De la iesirea din Ophiuchus Kiron se umple cu autosuficienta. E inovativ, e eliberator dar de tipul… te-am scapat de lac, acum hai in fantana! Greseala karmica pentru Kiron Retrograd consta in stagnarea spirituala in traditii neactualizate si conceptii lipsite de dinamism si evolutie. Kiron ii ofera solutia lui Lilith, prin prietenie si capacitate de asociere in domeniul indicat de casa. Mai poate fi o solutie: geniul in domeniul indicat de casa, dar asta nu e la indemana tuturor.
12. Kiron R in Pesti: in primele grade din Pesti, cat si in ultimele din Varsator, Kiron e oarecum lipsit de fundament in gandire. E tipul lui Asterix si Obelix care se fereau sa faca cine stie ce prostie ca sa nu cada cerul pe ei. O credinta irationala (in primele grade din Pesti) sau un ideal al unui viitor mult prea indepartat (ultimele grade din Varsator) le confera nativilor o anemie a intelepciunii. In urmatoarele grade, Kiron sub aspectul sau rational si credinta se armonizeaza, credinta dand locul ei cuvenit ratiunii si ratiunea credintei. Greseala karmica consta in superstitie si conferirea de iluzii oamenilor sinceri. Neptun ii imunizeaza oarecum pe Pesti la lectiile kironiene, dar timpul le va cere socoteala. Kiron ofera solutia lui Lilith chiar prin acceptarea rationala a credintei in domeniul indicat de casa. In primele grade insa anemia kironiana isi cere tribut.

VI. Despre sensibilitatea la Kiron si aspectele astrologice ale sale

Exista o tripla forma de sensibilitate la lectiile lui Kiron. Unii o resimt ca o critica sau o pedeapsa, altii ca un ajutor, iar altii par ca nu o resimt! Kironienii o vor resimti intotdeauna ca un ajutor. Chiar si multi nekironieni o vor resimti astfel. Totusi multi nu vor simti subtilitatile sale. El nu e dur ca Saturn si nici navalnic ca Uranus. Dar cei ce vor aplica lectia sa vor fi fericiti. Pentru ca, prin ea, vor scapa de Lilith. Astrologia karmica este kironiana prin excelenta si kiron este un element al astrologiei karmice prin excelenta.
In tranzit, Kiron este resimtit ca un gand al diminetii de catre oricine.
In sinastrii, Kiron este in general indicatorul relatiilor magistrale, dar si al casatoriilor intr-un anumit sens. Kiron are un aspect shivaic al carui raget de centaur trezeste energia shaktiana.
Kiron, in astrologia previzionala, poarta puterea de a indica evenimente mai mult decat unele planete uneori. Ca de exemplu, cand la binecunoscutul episod de la Pearl Harbor din 1941, trigonul regal Kiron (R. in Leu) – Soare – Marte e significantul acelui atac care avea sa fie intriga sau scuza pentru un alt episod trist din istorie: Hiroshima si Nagasaki. Dar despre aceste lucruri va voi vorbi si altadata, ca si despre multe altele (Kiron si razele sacre, Kiron si stelele fixe etc.).

VII. Am vorbit cu Kiron…

– Maestre Kiron, spune si tu ceva… asa… din respect pentru cititori!
– Posibilitatea prima s-a rupt in realitate si in negatie, in pozitiv si in negativ. Si de atunci au aparut nepotriviri intr-unele lucruri, ca si posibilitatea neintelegerii care este o posibilitate negativa. Omul insa a ramas la fel de liber numai ca se confrunta acum, de fiecare data cu situatii diferite si in plus cu alegerea care trebuie sa o faca de fiecare data intre a fi si a nu fi. Esenta omului nu s-a schimbat niciodata, dar odata si pentru totdeauna s-a schimbat un fapt esential pentru lumea lui. Certitutidinea absoluta s-a pierdut atunci cand omul a facut loc nefiintei in lume. Dar in masura in care ea nu a existat niciodata pentru totdeauna nu s-a pierdut nimic. Un lucru nu este imposibil: el este sau nu este. Ceva nu poate sa nu fie posibil.
– Tot ce e posibil, maestre, tot ce e posibil…

VIII. Epilog

Iata-l pe elful obscur la finalul acestui articol incomplet despre maestrul Kiron, considerandu-l o propedeutica care a ridicat putin valul de peste misterul care inconjoara acest asteroid pierdut printre stele. Daca Kiron lamureste, asemenea este si menirea acestui articol: sa lamureasca cateva aspecte pierdute sau nestiute. E incomplet, dar va urma…
– Dar mai sunt asa de multe intrebari…
– Ce folos ar fi daca Kiron te-ar invata si tu nu ai face-o?… Dar va urma…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.