De mysterio idearum

apud Elendiar vel elphus obscuro…

Pax vobiscum! Lumen vobiscum! Amor vobiscum!

Elendiar dixit: In veritas, ideae sunt causa rerum ante res.
Cat de multa lumina este nevoie pentru nasterea unei idei?
Aparitia unei idei este o mica iluminare. Oamenii care se hranesc din ideile altora sunt niste vampiri?! Nasterea unei idei poate fi moshita ca in maieutica lui Socrates? Daca da, atunci Luna poate avea infratire cu Mercur?
Lumea ideilor de la Platon, ca arhetip al lumii sensibile, poate fi accesata de oricine? Si daca da, acest eveniment nu ar trebui sa fie insotit de un semnal ceresc, de o pozitie a astrelor? Care este aceasta?

I. Ideea mea?!
Ideea este o informatie noua si intr-un anumit fel unitatea morfo-functionala si de structura a informatiei. A facut cineva vreodata astrograma unei idei?
A face astrograma unei idei inseamna a observa substratul si chiar viitorul acestei idei. Oarecum, aceasta particularitate a fost observata de astrologia orara! Dar astrograma unei idei reuneste doua astrologii: pe cea natala si pe cea orara, prin extensie pe cea electiva.
Sa faci introspectia propriilor idei privind la stele?! E si asta o idee! Da, intr-adevar este o idee si ea este mai veche decat astrologia orara care a indepartat astrograma de idee si a pus-o in legatura doar cu manifestarea acesteia: intrebarea!
-Intrebarea e manifestarea ideei? Credeam ca e raspunsul!?…
-Mda… stiu…
-…
-Si totusi, istoria ne spune ca intrebarea este prima manifestare a ideei…
Accesul oamenilor la fascinanta si foarte extatica lume a ideilor este, in principiu, liber. Din pacate, oamenii nu sunt prea principiali! Ei au pretentii acolo unde nu ar trebui sa aiba si nu au acolo unde ar trebui sa aiba: se multumesc cu ideile altora sau cel mult eclectizeaza idei conforme cu confortul mintii lor. Dar se inseala asa mult, pentru ca mintea se linisteste, dar spiritul, nu! Mintea e doar o manifestare a spiritului, o particula mai vizibila decat multe altele minunate. Eclectismul nu este un raspuns si nici copierea!
-Totusi, nimic nu-i nou sub soare!
-Adevarat!
-Si atunci nu ar trebui sa luam in considerare ideile celorlalti?
-Ar fi o prostie sa nu o faci!
-Nu mai inteleg nimic!
-Asta pentru ca nu ai nici o idee…
-!
De obicei, cand omul are o idee, si vorbesc de momentul aparitiei ideei, acolo este o intrebare pusa, o intrebare pusa cu sinceritate si fara prejudecata: prejudecata va impiedica aparitia ideei. Daca intrebarea e pusa cu gura, dar in cap exista o afirmatie, atunci asta se cheama o prejudecata. Raspunsul primit, daca va fi in concordanta cu prejudecata va fi primit (Asta credeam si eu!), dar daca va fi diferit va fi contrazis, va crea tulburare si in definitiv nu va aduce nimic bun. Punerea unei intrebari in spatele careia se ascunde o prejudecata este primul pas al disparitiei posibilitatii de a avea o idee.

II. Ideea altcuiva ?!
Ideea Lunii: fertila!
Ideea Mercuriana: smechera si intelectuala!
Ideea Venusiana: frumoasa!
Ideea Solara: spectaculoasa!
Ideea Martiana: curajoasa! putin prea curajoasa!
Ideea Joviana: expansiva si buna!
Ideea Saturniana: profunda! (mai mult ca sigur s-a gandit altul inaintea ta!)
Ideea Kironiana: inteleapta !
Ideea Uraniana: originala! (e destul de probabil sa nu se fi mai gandit nimeni la ea!)
Ideea Neptuniana: iluziva, dar estetica!
Ideea Plutoniana: distructiva!
Ideea Eridiana: prosteasca de-a dreptul! de fapt nici nu poate fi considerata idee!
Ideea Lilithiana: nu e idee, doar instinct!
Ideea Junoniana: unionista!
Ideea Nigerosolara: oculta!
Ideea Draconica: evolutiva sau involutiva, dupa caz…

III. Concluzii
-De ce a scris elful obscur aceste randuri?
-Ca sa intrati la idei!
O smecherie fertila poate fi un sofism…
Astrologia ideilor este un subiect foarte interesant. Dar oamenii care se hranesc din ideile altora intr-adevar sunt vampiri. Vampirii sunt creaturi ale intunericului care nu au loc in imparatia luminii, unde Ratiunea e stapana. Pierduti in tenebre, acesti vampiri nu sunt de temut, ci sunt de compatimit, pentru ca ei nu vor gusta niciodata extazul Ideei: EVRIKA!
Elendiar dixit: In veritas, ideae sunt causa rerum ante res.

– va urma –

Elendiar, al elfilor obscuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.