Primavara

Tocmai s-a trecut la ora de vara si mi-a trecut prin cap sa caut informatii despre echinoctiu. Chiar ma gandeam ca cele trei mari schimbari ale primaverii trebuiau facute in aceeasi zi: echinoctiul, schimbarea orei si Pastele, cand ziua este egala cu noaptea.

Trebuie sa va spun, totusi, ceva. Vad ca pe unele bloguri s-a scris ca echinoctiul este egalitatea dintre zi si noapte, plus ca e totuna cu intrarea Soarelui in Berbec. Asa credeam si eu, dar am dat peste ceva care m-a pus pe ganduri. Folosesc cateodata un program care calculeaza orele planetare, prin extensie rasaritul si apusul Soarelui, cu proportia de ore cuprinse intre aceste momente. Ei, si definitia oficiala a echinoctiului este ca reprezinta ziua egala cu noaptea. Dar cea neoficiala (si adevarata, pare-se) este doar intrarea Soarelui in Berbec. Conform programului de care ziceam mai sus, ziua egala cu noaptea a fost pe 17 martie 2010, la diferenta de un minut (intre cele 12 ore de la rasarit la apus), in timp ce echinoctiul oficial a fost pe 20, de data asta fiind 7 minute. Trei zile diferenta intre cele doua evenimente, nu-i cam mult?

Apoi, schimbarea orei are loc cam la o saptamana dupa echinoctiu, cel putin anul acesta, regula fiind sa aiba loc in ultima duminica a lunii martie. Si in urmatoarea duminica avem Pastele. De ce sa nu fie toate intr-una? Mai ales ca duminica este ziua Soarelui.

Pentru comparatie, puteti sa va uitati la aceste imagini. Daca nu se vad prea clar, puteti da click pe ele.

17 martie

20 martie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.