Ursitoarele

Eu sunt convins ca ele vin exact când bebelusul respira pentru prima data, iar bebelusii, de obicei, plâng când ies din uterul cald.

Este interesanta paralela dintre miturile grecesti si cele românesti. În Grecia Antica, se credea în existenta a trei zeitati ale destinului, cunoscute sub numele de Moire (Parce la romani), iar la români sunt Ursitoare. Cum stabileau destinul cele trei Moire, aflam aici, de unde extrag urmatorul citat:

Cit despre Moire, Parce la romani, se stie ca ele tin „in balanta” toate destinele omenesti. Desenele romane o arata pe Atropos, neinduratoare, cu un ochi atintit asupra horoscopului tinut de sora ei Lachesis, imbracata cu o rochie presarata cu stele si aratind spre un cadran solar purtind inscriptia Omnes uulnerant, uitima necat, adica „Toate ranesc, ultima ucide!”. Astfel, la ora stabilita de horoscop, Atropos taia cu foarfecele ei mari firul vietii pe care il torsese si depanase cea de-a treia sora, Cloto.

Traditia româneasca spune ca cele trei Ursitoare vin la leaganul copilului, dar eu sunt destul de convins ca ele vin când el respira pentru prima data. Oricum sunt invizibile, nu-i asa? Si daca tot sunt spirite, pot fi prezente în orice loc de nastere, pot avea orice forma, orice marime, orice substanta. :) Cu exceptia faptului de a fi vizibile, materiale, desigur…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.